Dari “kedai mamak” Malaysia

Penulis bersama guru ekonominya

Penulis bersama gurunya, Umar Ibrahim Vadillo; World Architect of Gold Dinar

Tulisan di bawah ini diambil dari blog  kedai mamak, milik seorang pemuda Malaysia.

Judul tulisan:

EKONOMI  ITU PULA   APA ?

1.

Ekonomi itu keadilan dalam pengagihan kekayaan, bukan menjarakkan antara dua darjat; kaya dan miskin.

Dan, asas ekonomi yang kukuh ialah dua – “the obligation of zakat, and the prohibition of riba”

Zakat buat kita bantu orang lain. Riba buat kita menipu orang lain. Itulah ekonomi yang mapan.

Selain itu, untuk memahami ekonomi, perlu ada pemikiran ini dahulu : “Bezakan antara “Ekonomi Realiti” dan “Ekonomi Teori”.”

Teori dalam buku ekonomi di universiti itu adalah model kepada realiti. Ianya hanya assumptions. Boleh jadi fallacy. (Bagi yang tegar dengan Ekonomi Teori, boleh rujuk pandangan Matt McGhee berkenaan ini dalam buku teori beliau “Economics – in terms of the Good, the Bad, and the Economist”) Oleh itu, untuk memahami Ekonomi Realiti, jangan bersandar sangat pada Ekonomi Teori.

RIBA ITU APA?

Ramai orang masih menyangka bahawa riba itu semata interest rate di bank-bank. Ia lebih daripada itu. Riba itu apabila menambah kekayaan atas sesuatu. Setelah Perjanjian Bretton Woods collapse pada 1971, duit kertas tidak disandar pada apa-apa komoditi. Bermula saat itu, manusia meyakini bahawa “US dollars are as good as gold”….

….Walaupun sebenarnya, US dollar dicetak “out of thin air”. Mudahnya, duit itu dicetak tanpa bersandar pada apa-apa; tiada nilai sebenarnya. Inilah riba. Ibaratnya, kita beli kertas A4 di kedai runcit, dan tulis “$ 5″ guna pen kaler adik perempuan kita. Nah! Boleh beli ais krim guna “duit” tu.

Hanya kerana kita percaya ia ada nilai, sebab itu ia ada nilai. Jikalau tiba-tiba semua manusia tidak mahu percaya US dollar itu bernilai, ia akan hanya jadi kertas yang boleh kita buat origami dan bagi pada orang yang sedang koma.

Dan, negara lain pula bersandarkan duit mereka pada US dollar. Eh2, silap…pada kertas yang tertulis $5 guna pen kaler adik perempuan kita.

Sebab itu keyakinan kita ialah jalan pertama untuk menyelesaikan masalah ekonomi dunia sekarang ialah hapuskan sistem duit yang berkonsepkan riba ini dan kembali menggunakan sistem duit berasaskan konsep “Dinar Emas”. Namun, bukan ini sahaja jalan penyelesaiannya. Karena dinar emas itu hanya monetary system, bukannya economic system as a whole.

Yang bermasalah sekarang ialah our economic system as a whole. Bila tiba soal Ekonomi Realiti, ia berkonsepkan yang kaya akan semakin kaya, dan yang miskin perlu lebih gigih mengemis.

THE TALE OF TWO CRISES

Dua krisis ekonomi utama ialah – krisis kewangan global dan krisis makanan. Ada tautan antara keduanya.

Begini secara simplistiknya.

Bermula 1970an, USA dan International Monetary Funds (IMF) memulakan agenda jahat mereka atas nama neo-liberal ekonomi. Strateginya begini :

1) Atas alasan kemajuan dan pembangunan, USA dan IMF (Zionis adalah dalang) bagi pinjam wang pada developing countries dengan interest rate. Jadi, confirm tak boleh bayar.

2) Bila tak boleh bayar, developing countries tersekat. Kena peras ugut oleh USA dan IMF. Keputusan peringkat negara dikawal oleh USA dan IMF.

3) Antara ugutannya ialah tarif (cukai import) untuk pertanian perlu dikurangkan, kurangkan subsidi pada petani kecil-kecilan dan hentikan bantuan kepada rakyat untuk beli makanan, dan atas nama financial liberalisation negara-negara tersebut perlu beri ruang yang besar pada Multinational Companies (MNC) untuk masuk ke negara mereka. MNC masuk bukan untuk bantu industri pertanian lokal, tapi bawa lari ke negara mereka.

4) Petani kecil bankrap sebab tidak boleh lawan MNC. Jadi, MNC memonopoli industri pertanian. Harga mereka yang akan tetapkan suka hati je.

5) Persaingan tidak sihat ini membawa kepada unemployment yang dahsyat. Ramai berhijrah dari kampung ke bandar.

6) Oleh itu, industri pertanian domestik pun collapse. Krisis makanan berlaku.

7) Bila MNC dah berkuasa, mereka akan main dengan spekulasi.

8 ) Dari spekulasi inilah, timbulnya ketidakstabilan dalam ekonomi dan krisis kewangan global.

9) Bila krisis sub-prima melanda, MNC ambil jalan selamat dan laburkan dalam komoditi.

10) Jadi, main pula spekulasi dalam komoditi.

11) Kesannya, harga makanan meningkat dan krisis makanan semakin dahsyat.

Kesimpulannya, kedua-dua krisis timbul akibat neo-liberal ekonomi polisi yang memenangkan MNC sebagai strategi mereka menjajah negara lain. Neo-colonialism.

CAPTIVE MIND & IDEOLOGY OF FEAR

Kita ada penyakit – Captive Mind. Minda Tertawan. Mungkin kita masih lagi merasakan kita ini Beban Orang Putih.

Kita juga masih hidup dalam ketakutan. Ideology of Fear. Ketakutan yang tidak berasas. Mungkin disebabkan kita dibesarkan dengan prinsip malam harus diam di dalam rumah, kerana hantu berkeliaran di luar-luar.

Kita harus yakin bahawa kejatuhan sistem ekonomi USA sekarang ini merupakan suatu berita gembira. Karena, kejatuhan sistem ekonomi ini bukan bermakna dunia ini sudah kehilangan sistem ekonomi. Bukan begitu. Akan ada sistem ekonomi lain yang menggantikannya.

Yakinlah, kerana kita tidak bertindak secara drastik. Karena kita orang-orang yang menghayati Fiqh At-Taghyir (Kefahaman Revolusi/Reformasi) yang dipelopori oleh ulama tersohor dunia, Dr. Yusuf Al Qardhawy.

Selain itu, sistem ekonomi USA sekarang ini yang akan kita semakin jatuhkan ialah prinsip-prinsip yang salah dan menipu. Yang benar, kita akan teruskan.

Oleh itu, jangan takut, malah bergembiralah. Karena, ini tandanya ekonomi Islam bakal diterima ramai.

Oh yea, lupa pulak. Perkenalkan…

dsc04211Guru saya Umar Ibrahim Vadillo; World Architect of Gold Dinar

2.

Quiz Time!

Sila sambung deduktif logik ini :

– Sistem ekonomi sekarang berasaskan riba.

– Yang riba pasti rosak.

– Sistem ekonomi sekarang dah mula rosak.

– Jadi, bila nak guna teori-teori yang belajar dalam kelas tu?

Answer :

erkk (^_^)’

Lu Pikir La Sendiri! Assalamualaikum!

Kebanyakan teori dalam buku ekonomi kita sekarang itu ada connection dengan riba.

Dan riba itu haram, bukan jalan penyelesaian sebenar.

Juga, patutnya tukar nama subjek kita tu daripada “economics” kepada “capitalism”

note : ya Allah, susahnya nak tulis dalam bahasa Melayu. Inilah padahnya kalau bahasa Melayu tidak diguna pakai sebagai bahasa ilmu. Kurang sumber bacaan dalam bahasa Melayu. Bantah PPSMI!

~ by eiem2eiar on March 8, 2009.

Posted in Thaqafah
11 Responses to “Ekonomi itu pula apa?”

1.

ak nk jd 1st yg comment…
ak rase mgkn jauh lg br bole kite tukar sistem ekonomi ni…
nway…kite kene gak bsedia ngan ilmu ekonomi…xleh la nk harapkn dak actuary je yg blaja economy…
n ammar… stylo sey gmbr 2

dato’ h said this on March 8, 2009 at 10:18 pm
2.

salam.. sbg org pokai, PP x leh komen lebey2 sal ekon..
tp, PP nk share pe yg PP prnh blaja time subjek ‘psycho war @ ghazwul fikr’..
sistem duit atas angin ni dah lme mule dah, sjk kurun 18 lg nih, oleh Rothschild family, org Yahudi la’natullah..
juga, ttg penubuhan Protocols of Elders of Zion ada 2 pendapat:
1) yg feymes – ditubuhkn oleh Theodor Herzl wat kat Basel, Switzerland @ 1897
2) yg x famous – ditubuhkan di rumah Rothschild ni @ 1773

wallahualam

pelanggan pokai (PP) said this on March 9, 2009 at 5:16 am
3.

to dato h :
hoho..btui tu dato h..sume orang kena tau pasal ekonomi..sbbnya, haa! pelanggan pokai dah jawab..=)

to PP :
thx 4 the info..PP ada blog?

eiem2eiar said this on March 9, 2009 at 1:49 pm
4.

salam..

nice, terbaik…=)

truskn kongsi ilmu2 ekonomi ye…diri ini tidak tahu bnyk psal bnde2 ni…

perantau_kamal said this on March 10, 2009 at 10:40 am
5.

Ralat?
Para 3 “riba buat kita tidak menipu orang lain” sepatutnya “Jauhi riba buat kita tidak menipu orang lain” atau ” ribu buat kita menipu orang lain”

roslizar said this on March 11, 2009 at 1:52 am
6.

Salam,economics jd capitalisme,agama jd pluralisme,whats next?

p/s:ni mesti ang g seminar dinar emas kat uiversiti malaya kan?sbb senior kat blkang tu cam kenal.

Syahid said this on March 12, 2009 at 4:14 pm
7.

to roslizar :
waa! tak sangka plak babah bace blog ammar..aah, tu ralat tuh..silap2..

to syahid :
uiks syahid, ko kat um ka? ni syahid kelasmate aku dulu kat mrsm taiping kan..waa! serius ko dah berubah byk =) huahua

eiem2eiar said this on March 14, 2009 at 8:28 pm
8.

aish tahniah2
sedap baca entri ni
bykkan entri psl ekonomi
allah’s willing ill bookmark ur blog

ikanstim said this on March 16, 2009 at 4:09 pm
9.

boleh je ikanstim nak link..dialu2kan =)

ammar said this on March 16, 2009 at 7:59 pm
10.

create ur new government then u will get ur own economic system…even u appointed as bank negara chief also u cant do much changes…Keep ur hardwork….bynk pejuang melayu kuat bercita-cita ingin sistem islam….Tetapi bile kuasa telah ditangan…semuanya ditangguh…Katanya atas dasar masa belum sesuai….memang masa takkan sesuai sampai tiupan sangka kala atau jengukan malaikat maut bg pejuangan yang palsu ini…..put aside popularity and devote urself to Allah

… said this on March 18, 2009 at 10:55 pm
11.

..insyaAllah =) thats why kite mulakan perjuangan dengan tarbiyyah dan selamanya ia menjadi asas kepada perjuangan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: